Skal man acceptere lovbrud?

Ordene “lov og orden” kan betyde meget, men de hæftes tit på de konservative. Det kan de så ikke længere i Halsnæs kommune. Den konservative vælgerforenings næstformand gør klar til at blæse på sommerhusloven, som dels skal beskytte de helt almindelige sommerhusejere, dels er en beskyttelse mod udlændinges opkøb af sommerhuse i Danmark.

Nu går næstformanden ind for, at reglerne om udlejning af sommerhuse skal ændres, så der er frit slag for opførelse af de mega-sommerhusbyer, som desværre er skudt op flere steder i Nordsjælland – desværre også i Halsnæs i Asserbo-området.

Men heldigvis har kommunalbestyrelsen i Halsnæs slået bremserne i. Bedre sent end aldrig. Det vil man gøre med en bevarende og beskyttende lokalplan. En god ide, hvad jeg som formand for en grundejerforening med medlemmer i både Halsnæs og Gribskov kan tale med om. En god lokalplan kan beskytte med megasommerhusområder, der er en trussel mod det fredsommelige sommerhusliv. Og så kan den også sikre en mere effektiv naturbeskyttelse og en fornuftig regulering af byggerier, så der ikke opstår klondike-lignende områder.

Men næstformanden overser, at erhvervsmæssig udlejnling af sommerhuse ikke er tilladt. Så med eller uden lokalplan er erhvervsmæssig udlejning ikke lovliigt. Det er erhvervsstyrelsen, der påser om loven bliver overholdt.

Når en nordsjællandsk ejendomsmægler i sin annoncering kan lokke med udlejningsindtægter på tæt ved ½ million kroner ved køb af mega-sommerhuse, så viser det kun, at der er problemer.

Og vil man beskytte de helt almindelige sommerhusejere, så skal man ikke følge næstformandens opfordring til at lade 5 og 7 være lige. Samtidig lægger han også en økonomisk bombe under de kursuscentre og kroer, der lovligt lever af udlejning, men som næppe kan konkurrere med megasommerhusejernes dumpingpriser.

De konservative i Halsnæs – måske hele bestyrelsen? – synes derfor på vej væk fra den almindelige og fornuftige tolkning af begrebet “lov og orden”. Det er ærgerligt, men nu ved vælgerne det, og det er godt, at et samlet byråd i Halsnæs gør klar til at få udarbejdet en beskyttende og bevarende lokalplan for et truet område.

Søren Bald

formand for Ejerlauget Sandbo

3300  Frederiksværk

Dette indlæg blev udgivet i Alle nyheder, Lokalplaner, Store sommerhuse. Bogmærk permalinket.